O nama

 

Vesli Čanel je američki umetnički fotograf. Rođen je i odrastao u Atlanti, Džordžija. Posle završetka studija, živeo je u Alabami, Tenesiju i na Floridi. Nakon 27 godina vratio se u svoj rodni grad, gde i danas živi. Njegove fotografije pokrivaju teme za koje nalazi inspiraciju kako u svom dvorištu, tako i na udaljenim mestima u inostranstvu. Putovao je celom Evropom i Amerikom i fotografisao na mnogim mestima. Kroz svoje fotografije on ceni svakodnevnu, prirodnu lepotu koja je zapostavljena u današnjem užurbanom životu.

Portreti Srbije je njegov drugi fotografski projekat posle projekta Srbija – Balkanska lepotica: Iz perspektive jednog Amerikanca.

Kao nijedno drugo mesto, Vesli Čanel posećuje Srbiju jednom godišnje od 2004. godine, a ponekad i više puta. Njega, jednog Amerikanca, očarale su lepota naroda, mesta i svega onog što čini Srbiju, kao i njena izvanredna kultura. Od 2010-2015, njegova izložba slika, „Srbija – Balkanska lepotica: Iz perspektive jednog Amerikanca“, bila je izložena u zemlji više puta. 2016. godine Vesli je započeo novi projekat: „Portreti  Srbije“. Posle dve godine rada na projektu, isti će biti izlagan tokom 2019. godine.

 

 

 

 

Rođena 1982, može se slobodno reći da je Sabina Dazdarević bila važan deo političkog, društvenog i kulturnog života Srbije. Njene instinktivne sklonosti su je odvele na studije računarskih nauka, možda iz želje da pronađe red u neuređenom svetu. Ali rad koji ju je definisao, nije bio u nauci, već u unapređenju razumevanja njenog naroda time što je ispričala njihove priče. Kroz Portrete Srbije, njene akademske i naučne sposobnosti da istraži identitet, različitosti i opšte senzibilnosti svog naroda, su bile iskorišćene. U ovom jedinstvenom projektu, ona je pomogla da se čuje glas običnih građana Srbije, otvarajući njihov svet međunarodnim razmišljanjima. Dazdarević predstavlja poeziju njene nacije kao i svoju ljubav prema jezicima domaćoj i međunarodnoj publici.

EnglishSrpski