Radica Dragišić: Gledanje zalaska sunca na jezeru posle ukidanja vanrednog stanja

Radica Dragišić, penzionerka, zajedno sa svojim mužem provodi hladnije mesece u Nišu, a toplije u porodičnoj kući u selu na Staroj planini. Početak vanrednog stanja uvedenog u Srbiji polovinom marta je počeo loše. Naime, 13. marta je dobila simptome koji se najčešće vezuju za korona virus, a to su visoka temperatura i suv kašalj. Iz hitne pomoći se nisu oglasili na njene pozive. Na kraju kada je dobila pregled, bila je pregledana samo slušalicama i rečeno joj je da je u pitanju sezonski grip. Posle jedanaest dana ležanja i stanja koje se može opisati kao nesvesno, temperatura i kašalj su počeli da popuštaju, i ona je polako počela da se oporavlja. Nije bila testirana na Kovid-19 te i pored simptoma nikada neće znati da li je bila zaražena ovim virusom ili ne.

Svo vreme bolesti, ona i njen suprug su se striktno pridržavali preporuka izolacije, nisu izlazili iz stana, hranu i ostale potrepštine su joj donosili deca do pred vrata njenog stana u Nišu. Posle oporavka, zajedno sa suprugom odlazi na selo. Prednost u odnosu na stan je velika. U selu ima veliko dvorište pa može da izađe iz kuće. Takođe, rad u bašti čini da zaboravi na Kovid-19 i vreme brzo prolazi. Na selu su svi disciplinovani i poštuju preporučene mere. Veruje da je vlast trebala bolje razmotriti opcije kada su u pitanju stariji od 65 godina, i dati mogućnost svima koji su stariji od 65 i koji poseduju kuću ili vikendicu na selu, da mogu da vreme provode tamo čime bi rasteretili svoje porodice u gradu i čime bi bili na svežem vazduhu i jačali svoj imunitet. Ono što joj je teško padalo je to što nije mogla da viđa svoje unuke uživo, jedino preko interneta.

Bez obzira što smatra da razne zabrane nisu dobro osmišljene, Radica veruje da je dobro raditi na podizanju svesti o ličnoj higijeni, o odnosu prema prirodi, o međusobnoj komunikaciji u kritičnim vremenima. Potrebno je da se među ljudima razvije empatija i briga kako za sebe tako i za druge.

Prva stvar koju će uraditi jednom kada se ukine vanredno stanje, je odlazak na jezero posle 18h da gleda zalazak sunca. Takođe, ona se nada da će njeni unuci moći da provedu raspust kod nje na selu.

Radica Dragišić je jedna od učesnica izložbe fotografija Veslija Čanela Portreti Srbije: Nada za budućnost. Njenu priču možete pročitati na sledećem linku http://portraitsofserbia.rs/price/radica/

Posle proglašenja pandemije korona virusa u svetu, u Srbiji je 15. marta 2020. uvedeno vanredno stanje. Prodavnice i apoteke su samo jedne od retkih ustanova koje su bile otvorene tokom vanrednog stanja, a mnogi građani su bili suočeni sa različitim zabranama, uključujući zabranu kretanja tokom večernjih sati, kao i tokom vikenda, dok su stariji od 65 godina morali da ostanu u svojim kućama skoro svo vreme tokom vanrednog stanja. Posle 53 dana vanredno stanje je ukinuto te građani Srbije polako počinju da se vraćaju normalnom životu.

Nema komentara

    Vaš komentar

    EnglishSrpski